Kathak is een multidisciplinaire kunstvorm uit Noord-India. Katha betekent in wezen storytelling. Verhalen worden via dans(theater), zang en muziek gedeeld. Hoewel Kathak in een ver verleden is ontstaan, zien we dat de dansvorm constant met de tijd en plaats waarin het wordt gedanst mee verandert. Zo lezen we invloeden af van Hindoeïsme en Islam, maar zien we eveneens sporen van danstechnieken vanuit ballet. Welke verhalen worden onderbelicht en hoe worden deze verhalen verteld en gedanst? Dominante representaties over gender en sociale normen verdringen alternatieve verhalen. Hoe kan de rol van de vrouw anders worden geïnterpreteerd? Hoe zou een kathak verhaal eruit zien vanuit een queer perspectief?    

 

Stories of Kathak bestaat dit jaar uit drie lecture performances, verschillende workshops en twee talk & dans. Een lecture performance is een samensmelting van een korte uitleg, mini- workshops en performances. Dit is een vorm waarmee we binnen Stories of Kathak experimenteren. Hiermee willen we een ruimte creëren waar publiek, moderators en performers een gezamenlijke energie delen die bijdraagt aan een gelaagde (leer)ervaring. De gelaagdheid is te vinden in de overdracht van verschillende vormen van kennis; via dans, muziek, poëzie, vragen en gesprek.  

Kathak beoefenen betekent verhalen vertellen via dans, muziek en poëzie. Maar welke verhalen komen tot ons? Wiens verhalen zijn dat? En welke interpretaties geven wij aan deze verhalen?

 

Verken tijdens deze avond (s)tories of Kathak via gesprekken, ritme en dans. Duik in de geschiedenis van Kathak, haar verschillende stijlen en op welke manieren we haar vandaag de dag tegenkomen. Welke stemmen en verhalen horen we wel en welke niet? Welke verhalen draag je met je mee? Kom ook om dit samen met makers en publiek te verkennen!

Tickets 22 April |19.30 u| Den Haag

Welke verhalen kennen we over de Devi’s (godinnen) Saraswati, Lakshmi en Kali? En hoe kennen we deze Devi’s? Als de vrouw van…? Als een individu? En wat betekenen ze voor ons?

In de lecture performance SHAKTI delen Jennifer Doekhie, Prachi Suryavanshi en Anima Jhagroe-Ruissen een stuk van hun gezamenlijke verkenning op deze vragen. Het delen gebeurt o.a. met korte publieksinteracties, zodat iedereen de dans- en muziekverhalen beter kan begrijpen en ervaren. Het is ook een uitnodiging tot verkenning van de verschillende aspecten SHAKTI die we allen in ons meedragen. Denk bijvoorbeeld aan kennis, vruchtbaarheid en kracht. De lecture performance vindt plaats met live muziek en zang van Ganesh Ramnath, Shivant Jhagroe, Martijn Barendregt en Martijn Baaijens.

 

Tickets 7 mei | 14.30 u | Den Haag

.

 

Het doel van de workshop Creëer je verhaal in Kathak Taal  is deelnemers kennis te laten maken met de verschillende kunstvormen in kathak die uiting kunnen geven aan je verhaal. Dat kan via muziek, ritme, zang, poëzie en dans. We werken vanuit een basis van lichamelijke en ritmische bewustwording. Daarna worden er via verschillende oefeningen en werkvormen verkenningen uitgevoerd om te kijken welk verhaal deelnemers willen vertellen en welke vorm daar het beste bij past. Deelnemers worden in de gelegenheid gesteld hun verhaal tijdens de Talk & Dansfragmenten op 02 juli in het Laaktheater op te voeren en kunnen zich verder ontwikkelen naar een kleine solo- of groepsperformance op 30 sept in theater Dakota.

 

De structuur van de workshop is als volgt:

 

Onderdeel 1: ontwikkeling van basiskennis in Kathak

1.     welke variaties zijn er mogelijk in een ritmecyclus van 16 tellen (Teentaal)?

2.     Variaties in ritmes omzetten naar dansbewegingen uit kathak.

3.     Veelvoorkomende figuren en emoties (aspecten van Abhinaya) in kathak.

 

Onderdeel 2: toepassen van bovenstaande basis  

5.     Gezamenlijk verhalen verkennen die je wil uitbeelden, zowel individueel als in een groep

a)    Mogelijkheid tot solo performance en/of

b)    Mogelijkheid tot performance in een groep 02 juli en/of 30 sept

6.     Deelnemers kunnen in ritme, dans en theater uiting geven aan hun (gezamenlijk) verhaal en zijn in staat dit aan elkaar te presenteren.

a)    In een solo en/of

b)    In een groep

 

Kosten op pay what you can afford basis. 10 juni (H&Q members only) en 11 juni 14-18 uur Den Haag 

Samen verhalen delen, ervaren en verkennen met dans, poëzie en muziek!

Stories of Kathak wordt mede mogelijk gemaakt door

NIEMBOODA

HINDOSTAANS & QUEER